ProgramajánlatainkPápa város 2014. évi kiemelt rendezvényei(pdf): tervezett rendezvények megtekintés

Pápa:

1. Esterházy kastély:
A barokk főúri enteriőrt megidéző egyedülállóan gyönyörű termek fogadják a látogatókat. Tárlatvezetések alkalmával a vendégek bepillantást nyerhetnek a barokk főúri élet hétköznapjaiba és a megelevenedett múlt különleges élményében részesülhetnek a grófi kastély életének képviselői segítségével. www.esterhazykastely.papa.hu

2. Kékfestő Múzeum:
A Kékfestő Múzeumot a Kluge cég fennállásának 200. évfordulójára indították újra 1962 augusztusában. A kedves érdeklődők bepillanthatnak a kékfestés titkaiba és Európában egyedülálló kékfestő műhely munkájába. Az egész évben nyitva tartó múzeumban három állandó kiállítás látható: a Kluge család 200 éves története, a kékfestés technikai részének bemutatása, Bódy Irén érdemes művész, akadémikus életmű-kiállítása, továbbá évente több időszaki kiállítás is megrendezésre kerül. www.kekfestomuzeum.hu

3. Várkertfürdő
Összesen 18 medencével, 7 óriás- és 4 gyermek csúszdával, passzív és aktív wellness szolgáltatásokkal, napi nyitva tartással és kedvező jegyárakkal várja vendégeit. A Várkertfürdő gyógyászati részlegében reumatológiai fizioterápiás és mozgásszervi rehabilitációs szakrendelés működik. A betegségek gyógyításán kívül szép környezetben lehet regenerálódni, kondíciót javítani. A lehetőségek célszerű kihasználását magasan képzett szakemberek biztosítják a kor igényeihez alkalmazkodó korszerű berendezések segítségével. www.varkertfurdo.hu

4. Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos gyűjteménye.
A PÁPAI REFORMÁTUS GYŰJTEMÉNYEK a Dunántúli Református Egyházkerület közgyűjteménye, melynek feladata a dunántúli reformátusság írott és tárgyi emlékeinek begyűjtése, őrzése, feldolgozása és bemutatása. Modern kulturális szolgáltató intézmény, mely nyitva áll minden érdeklődő előtt. Állandó kiállítások: 1. Jertek az úrasztalához, s megelégesztek! - Válogatás a Dunántúli Református Egyházkerület egyházművészeti és egyháztörténeti emlékeiből; 2. Óegyiptomi koporsó és múmia. www.papacollege.hu

5. Templomok:
- Szent István vértanú plébániatemplom (Nagytemplom): A városképet meghatározó, két déli tornyos, kereszt alaprajzú, barokkstílusú plébániatemplomot Esterházy Károly építtette F. A. Pilgram, Fellner Jakab és Grossmann József mesterekkel 1774-86 között. Falképeit Maulbertsch festette. Búcsú: december 26.
- Ferences templom és kolostor: A Kígyó utca és a Barát utca sarkán álló barokkstílusú volt ferences templom és kolostor 1721-22 között épült. Átalakították 1822-ben. Körülkerített udvaros, impozáns egyházi épület. Szentségimádás: Farsangvasárnap. Búcsú: augusztus 2. és szeptember 8.
- Bencés templom: A templom 1734-1742 között épült barokk stílusban, pálos majd bencés templom. Berendezése, a fő- és mellékoltárok, szószék, sekrestye bútorai a barokk-rokokó stílust jelenítik meg.
- Református templom: A kéttornyú templom 1932-41 között épült. Pápán ez az egyetlen református templom van, mert az öregtemplom ma már múzeum.
- Szent Anna templom: A régi fakápolna helyén Horváth Sándor veszprémi építész tervei alapján 1875-ben épült a neoromán stílusú egyhajós templom. Filia búcsúja: november 5. Szentségimádás: október 16. Búcsú: július 26.
- Kálvária kápolna: A Kálvária temetőben álló, déli homlokzatán egytornyos, északi szentélyén egyenes záródású, téglány alaprajzú, késő barokkstílusú temetőkápolna 1740-46 között épült. Kétmenetes hajója és a diadalívvel elválasztott szentélye egyaránt csehsüvegboltozatos.
- Zsinagóga: A Petőfi utcában álló pápai zsinagóga valaha Veszprém megye legnépesebb zsidó közösségének imaháza, Magyarország harmadik legnagyobb zsinagógája volt. A második világháború óta nem használják istentiszteleti célra, elhanyagolt állapotban van, felújításra szorul. 2012 őszén fotókiállítást rendeztek benne a pápai zsidó közösség életéről.

6. Egyéb szabadidős lehetőségek:

- Hagyományok Hegye Egyesület:
történelmi, természetvédelmi, néprajzi központ www.hagyomanyokhegye.hu

- Játszóterek:
Várkerti játszótér, Extrém park (Városi Sportcsarnok mellett), Kópé-vár játszótér és játszóház (Pápa, Zárda u.), Katalin játszótér (Külső-Veszprémi út)

- Malom - tó (horgász és szabadidőpark): www.malomhorgaszto.hu


Környező települések látnivalói, programlehetőségei:

Tapolcafő: Forrás Tanösvény , Paintball www.swatpaintball.hu

Döbrönte: Himfy-vár romjai, Római Katolikus Templom, melynek kriptája látogatható. www.dobronte.hu

Ganna: Esterházy család mauzóleuma, Szent Vendel kápolna www.ganna.hu

Marcalgergelyi: Horgászási lehetőség www.joo-to.hu

Nagytevel: Erdőkkel, hegyekkel körülvéve terül el a 34 hektáros víztározó-tó, mely nyaranta kellemes kikapcsolódást nyújt a pihenni vágyóknak. www.nagytevel.hu